CG Paheli | Chhattisgarhi Kahawat | छत्तीसगढ़ी जनउला पहेलियाँ

 Chhattisgarhi Kahawat CG Janula

CG Paheli  Chhattisgarhi Kahawat  छत्तीसगढ़ी  जनउला पहेलियाँ
CG Paheli  Chhattisgarhi Kahawat

CG Paheli - यहां पर हमने छत्तीसगढ़ की जनौला प्रदर्शित किए हैं जिसका सामान्य हिंदी में अर्थ होता है पहेलियां, यहां हमने छत्तीसगढ़ की पहेली को इकट्ठे करके हमारे ब्लॉगर की पोस्ट में जोड़कर आप लोगों के समक्ष प्रदर्शित किए हैं.

 छत्तीसगढ़ी बोली और उनकी मुहावरे पहेलियां धीरे-धीरे सभी के दिमाग से याद आना बंद हो गया है जिसके कारण अभी इसका ज्यादा प्रचलन नहीं हो रहा है हमारा मकसद यह है कि हमारे इस पोस्ट के द्वारा इस पहेलियों को सभी छत्तीसगढ के व्यक्ति के मन में याद दिलाना है,

 जिससे वह इसे समझ सके और दूसरे छत्तीसगढ़िया भाइयों को भी समझा कर इनका प्रचलन कर सके, छत्तीसगढ़िया पहेली नीचे दिए गए हैं जिसे आप पढ़कर अपने दोस्तों के साथ शेयर भी कर सकते हैं.

1.नांनकन लईका कूद-कूद के पार बाँधय ।
उत्तर - सुई
                                                        
2.नांनकन लईका दु कौरा खाय बोडरी ल दबाबे त रस्ता दिखाय ।
उत्तर - टार्च

3.नांनकन डिबिया म डिबडाब नई जाने त चुपचाप।
उत्तर - आँखी
               
4.नांनकन लईका गोटानी असन पेट कहाँ जाबे टुरा रतनपुर देश ।
 उत्तर - नरियर
                  
5.तीन गोड़ के तितली नहा खोर के निकली।
  उत्तर - समोसा
                                 
6.एक गोरसी म दु अंडा एक गरम एक ठंढा।
   उत्तर - चँदा सूरज
                             
7.उचकी घोड़ा म पुचकि लगाम ,उहूम बइठय ससुर दमांद।
उत्तर - बाल्टी रस्सी अउ कुंवा

8.पूरब दिशा से आइस जोगी एके गोड़ एके टोपी।
    उत्तर - पिहरी
                          
9.चकरी रे चकरी ओखर गांठे गांठ म रस नई जानबे त पांच रुपया रख।
उत्तर - जलेबी

10.सुक्खा तरिया म कोकड़ा फड़फड़ाय।
        उत्तर - लाई
                     
11.बत्तीस पीपर के एक्केच पत्ता।
     उत्तर - दाँत जीभ
                                           
12.खोरोर खोरोर खोररी 6आँखी 3 बोररी।
       उत्तर - हल बैल अउ किसान
        
13.छितका कुरिया म बाघ गुर्राय।
         उत्तर - जांता
         
14.काटे म कटावय नही बोंगे म बोंगावय नही।
         उत्तर - छाया
                 
15.हमर ममा के नौ सौ गाय रात चरावय दिन बेड़े जाय।
       उत्तर - चंदा अउ तारा
16.एक किला के दु दरवाजा उहू म निकलय सम्भू राजा।
उत्तर - नाक अउ रेंमट

17.ददा के एक ठन दाई के दु ठन।
        उत्तर - गोत्र
            
18.एदे ओदे का ए बता।
          उत्तर - नजर 
                         
19.लाली बुलावत हे कोकी डरुहावत हे।
       उत्तर - बोइर अउ कांटा
                                             
20.चारा के रहत ले चर बोकरा चारा सिरागे त मर बोकरा।
उत्तर - चिमनी
21.जतके रोय ततके खोय।
      उत्तर - मोमबत्ती
         
22.चार गोड़ धरती चलय, दु गोड़ चलय आकाश ,चार मुड़ एक बिना जीव के, पंडित करौ बिचार।
      उत्तर - मुर्दा अउ ओला उठाय आदमी
                                  
23.एक सिंघ के बोकरा मेरेर मेरेर नरियाय
      मुह डहर ले चारा चरय बाखा ले पगुराय।
  उत्तर - पिसनही
                                       
24.देखे म लाल लाल छुए म गुज गुज
      चाब दिस दाई अबड़ कन बुब्बू।
 उत्तर - मिरचा
                                              
25.बाप बेटा के नाम एक्के नाती के नाम औरे।
उत्तर - मउहा
26.  आइठे गोइठे पार म बइठे।
उत्तर - पगड़ी


27.तोर ददा रहय टेड़गा बेड़गा तोर दाई रहय थारी तोर बहिनी रहय श्याम सुंदरी ओखर फुलगी नाक कारी।
उत्तर - परसा पेड़

28.काटे रुख उल्होवय नही।
उत्तर - नाल

29.उरीद उरीद के कोठरी मुंगन देव के गाय बिन दूध के बछरू पाछु पाछु जाय।
उत्तर - कूकरी

30.बिन मुड़ के राक्षस गंगा देव सराय  हाड़ा के तो चिता जलएव चमड़ा के नहना बनाय।
उत्तर - पटुवा( पटसन)
31.लोदा बइठे फोदा कमावत हे।
उत्तर - घर लिपनी

32.कारी गाय करार म बइठे।
उत्तर - हड़िया

33.एक ठन दिया के घर भर भूसा।
उत्तर - चिमनी

34.रामनाथ बारी म जगन्नाथ काटा ओ म फरय 25 ठन भाटा।
उत्तर - केरा

35.गरजत आवय घुमरत आवय टोरत आवय लोई ए काहनी ल नई जाने त लागय मोर नंदोई।
उत्तर - करा(ओला)
36.बइठे बइठे बकबक बाढ़य।
उत्तर - घुरवा

37.12 महीना के भात हेरे के बेर ताते तात।
उत्तर - घुरवा

38.नरकुल दद जरकुल दाई फुलमत बहिनी फोदल्ला भाई।
उत्तर - कुमड़ा

39.डलियन डलियन टुटय बजरियन जाय।
उत्तर - पान पत्ता

40.छै गोड़ दु पाखी मुड़ ले बड़े आँखि।
उत्तर - माछी
41.बरदी ल उबेर के खरही ल दुहय।
उत्तर - मछेव अउ छाता

42.एक निसयनी के बारा पक्ति।
उत्तर - छाता

43.बिना मुड़ी के चिरई पंख कई हजार।
उत्तर - पुस्तक

44.रात खड़े दिन पड़े।
उत्तर - गेरवा

45.रात रोये दिन सोये।
उत्तर - मोमबत्ती
46.तीर तीर म पचरी बीच म मोंगरी मछरी।
उत्तर - दांत अउ जीभ

47.टेड़गा बेड़गा रस्ता बीच म कुआँ।
उत्तर - कान

48.एक बित्ता के कोठरी नौ लाख गइया अमाय।
उत्तर - मिरचा

49.रेंगत रेंगत धरसा परगे खोजे म मिलय न गोबर।
उत्तर - चाटी

50.अरी अउ सरी, लुगरा कस धरि ,पांजर म फूल फुलय, माथा म फरी।   
उत्तर - जोंधरी
51.ठुडगा रुख म बूड़गा नाचे।
उत्तर - टँगीया

52.अउर न मउर बिन फोकला के चउंर।
उत्तर - मउहा

53.एक रुख के एक्के पत्ता।
उत्तर - झंडा

54.पांच कबूतर पांचों रंग, महल म घुसरे त एक्के रंग।
उत्तर - पान

55.एक चलै चिता के चाल म , दूसरा घोड़ा होय।
तीसर चलै हाथी के चाल म ,तभो ले सामना होय।।
उत्तर - घड़ी
56.फरय न फुलय सूपा सूपा टूटय।
उत्तर - राख

57.भरे तरिया म ,टेड़गी रुख।
उत्तर - चिंगरी

58.तीन गोड़ धरती खड़े, एक गोड़ चले अगाश,बिन बादर के पानी बरसे,गुनी करौ बिचार।
उत्तर - कुकूर

59.करिया बइला बइठे हे, लाल बइला भागत हे।
उत्तर - आगी

60.हरदी के गोपगाय पीतल के लोटा,इन जानही एला तेन बेंदरा के बेटा।
उत्तर - बेल
61.कस रे पर्री टुरी तोला जर आय हे का,कस रे मेछर्रा टुरा मोला ले जाबे का ।
उत्तर - रोटी अउ बिलई

62.नानकन लईका राजा संग, बइठ के भात खाय।
ओ जूठा ल राजा खाय त, बीमार पड़ जाय।।
उत्तर - माछी

63.एक बाई के दु लुगरा,ओहू म ओखर पाछु डहर उघरा।
उत्तर - माछी

64.चार कुंवा बिना पानी के,अट्ठारा चोर एक रानी हे।
उत्तर - केरम अउ गोली,

65.एक ठन घर के सुनौ कहानी ,करले संगत बनजा ज्ञानी।
उत्तर - पुस्तकालय
66.बीच तरिया म,गोबर चोता।
उत्तर - कछुवा

67.फूल फुलय रिंगी-चिंगी, फर फरय लमडोरा।
उत्तर - मुनगा

68.एक झन गरीब जेखर पेट म लकीर।
उत्तर - गहूँ

69.दुरुग के डोकरी पाछु डहर मोटरी।
उत्तर - मेकरा

70.गोल गोल दिखे म लाल,लुगरा पहिने सौ पचास।
उत्तर - गोंदली
शेयर करे सभी छत्तीसगढ़ी  जनउला पहेलियाँ

*********************************************

CG Paheliya Chhattisgarhi xyz

Here We Have Displayed The Janaula Of Chhattisgarh, Which Means Riddles In General Hindi, Here We Have Collected The Riddle Of Chhattisgarh And Displayed It In Front Of You By Adding It To Our Blogger's Post.

 The Riddles Of Chhattisgarhi Dialect And Their Idioms Have Gradually Stopped Being Remembered From Everyone's Mind, Due To Which It Is Not Being Widely Used Now. Our Aim Is That Through This Post Of Ours, These Riddles Are Remembered In The Mind Of All The People Of Chhattisgarh. To Bring,

 So That He Can Understand It And Make It Popular By Explaining To Other Chhattisgarhiya Brothers Also, Chhattisgarhiya Puzzles Are Given Below, Which You Can Read And Share With Your Friends.

1. Naannakan Laeeka Kood-kood Ke Paar Baandhay .

Answer - Suee 


2. Naannakan Laeeka Du Kaura Khaay Bodaree La Dabaabe Ta Rasta Dikhaay . 

Answer - Taarch 


3. Naannakan Dibiya Ma Dibadaab Naee Jaane Ta Chupachaap. 

Answer - Aankhee 


4. Naannakan Laeeka Gotaanee Asan Pet Kahaan Jaabe Tura Ratanapur Desh . 

Answer - Nariyar 


5. Teen God Ke Titalee Naha Khor Ke Nikalee. 

Answer - Samosa 


6. Ek Gorasee Ma Du Anda Ek Garam Ek Thandha. 

Answer - Chanda Sooraj 


7. Uchakee Ghoda Ma Puchaki Lagaam ,uhoom Baithay Sasur Damaand. 

Answer - Baaltee Rassee Au Kunva 


8. Poorab Disha Se Aais Jogee Eke God Eke Topee. 

Answer - Piharee 


9. Chakaree Re Chakaree Okhar Gaanthe Gaanth Ma Ras Naee Jaanabe Ta Paanch Rupaya Rakh. 

Answer - Jalebee 


10. Sukkha Tariya Ma Kokada Phadaphadaay. 

Answer - Laee 


11. Battees Peepar Ke Ekkech Patta. 

Answer - Daant Jeebh 


12.khoror Khoror Khoraree 6aankhee 3 Boraree. 

Answer - Hal Bail Au Kisaan 


13. Chhitaka Kuriya Ma Baagh Gurraay.

 Answer - Jaanta 


14. Kaate Ma Kataavay Nahee Bonge Ma Bongaavay Nahee. 

Answer - Chhaaya 


15. Hamar Mama Ke Nau Sau Gaay Raat Charaavay Din Bede Jaay. 

Answer - Chanda Au Taara 


16. Ek Kila Ke Du Daravaaja Uhoo Ma Nikalay Sambhoo Raaja. 

Answer - Naak Au Remmat 


17. Dada Ke Ek Than Daee Ke Du Than. 

Answer - Gotr 


18. Ede Ode Ka E Bata. 

Answer - Najar 


19. Laalee Bulaavat He Kokee Daruhaavat He. 

Answer - Boir Au Kaanta 


20. Chaara Ke Rahat Le Char Bokara Chaara Siraage Ta Mar Bokara. 

Answer - Chimanee 


21. Jatake Roy Tatake Khoy. 

Answer - Momabattee 


22. Chaar God Dharatee Chalay, Du God Chalay Aakaash ,chaar Mud Ek Bina Jeev Ke, Pandit Karau Bichaar. 

Answer - Murda Au Ola Uthaay Aadamee 


23. Ek Singh Ke Bokara Merer Merer Nariyaay Muh Dahar Le Chaara Charay Baakha Le Paguraay. 

Answer - Pisanahee 


24. Dekhe Ma Laal Laal Chhue Ma Guj Guj Chaab Dis Daee Abad Kan Bubboo. 

Answer - Miracha 


25. Baap Beta Ke Naam Ekke Naatee Ke Naam Aure. 

Answer - Mauha 


26. Aaithe Goithe Paar Ma Baithe. 

Answer - Pagadee 


27. Tor Dada Rahay Tedaga Bedaga Tor Daee Rahay Thaaree Tor Bahinee Rahay Shyaam Sundaree Okhar Phulagee Naak Kaaree. 

Answer - Parasa Ped 


28. Kaate Rukh Ulhovay Nahee. 

Answer - Naal 


29. Ureed Ureed Ke Kotharee Mungan Dev Ke Gaay Bin Doodh Ke Bachharoo Paachhu Paachhu Jaay. 

Answer - Kookaree 


30. Bin Mud Ke Raakshas Ganga Dev Saraay Haada Ke To Chita Jalev Chamada Ke Nahana Banaay. 

Answer - Patuva( Patasan) 


31. Lodda Baithe Phodda Kamaavat He. 

Answer - Ghar Lipanee 


32. Kaaree Gaay Karaar Ma Baithe. 

Answer - Hadiya 


33. Ek Than Diya Ke Ghar Bhar Bhoosa. 

Answer - Chimanee 


34. Raamanaath Baaree Ma Jagannaath Kaata O Ma Pharay 25 Than Bhaata. 

Answer - Kera 


35. Garajat Aavay Ghumarat Aavay Torat Aavay Loee E Kaahanee La Naee Jaane Ta Laagay Mor Nandoee. 

Answer - Kara(Ola) 


36.baithe Baithe Bakabak Baadhay. 

Answer - Ghurava 


37. 12 Maheena Ke Bhaat Here Ke Ber Taate Taat. 

Answer - Ghurava 


38. Narakul Dad Jarakul Daee Phulamat Bahinee Phodalla Bhaee. 

Answer - Kumada 


39. Daliyan Daliyan Tutay Bajariyan Jaay. 

Answer - Paan Patta 


40. Chhai God Du Paakhee Mud Le Bade Aankhi. 

Answer - Maachhee 


41. Baradee La Uber Ke Kharahee La Duhay. 

Answer - Machhev Au Chhaata 


42. Ek Nisayanee Ke Baara Pakti. 

Answer - Chhaata 


43. Bina Mudee Ke Chiree Pankh Kaee Hajaar. 

Answer - Pustak 


44. Raat Khade Din Pade. 

Answer - Gerava 


45. Raat Roye Din Soye. 

Answer - Momabattee 


46. Teer Teer Ma Pacharee Beech Ma Mongaree Machharee. 

Answer - Daant Au Jeebh 


47. Tedaga Bedaga Rasta Beech Ma Kuaan. 

Answer - Kaan 


48. Ek Bitta Ke Kotharee Nau Laakh Gaiya Amaay. 

Answer - Miracha 


49. Rengat Rengat Dharasa Parage Khoje Ma Milay Na Gobar. 

Answer - Chaatee 


50. Aree Au Saree, Lugara Kas Dhari ,paanjar Ma Phool Phulay, Maatha Ma Pharee. 

Answer - Jondharee 


51. Thudaga Rukh Ma Boodaga Naache. 

Answer - Tangeeya 


52. Aur Na Maur Bin Phokala Ke Chunr. 

Answer - Mauha 


53. Ek Rukh Ke Ekke Patta. 

Answer - Jhanda 


54. Paanch Kabootar Paanchon Rang, Mahal Ma Ghusare Ta Ekke Rang. 

Answer - Paan 


55. Ek Chalai Chita Ke Chaal Ma , Doosara Ghoda Hoy. Teesar Chalai Haathee Ke Chaal Ma ,tabho Le Saamana Hoy..

 Answer - Ghadee 


56. Pharay Na Phulay Soopa Soopa Tootay. 

Answer - Raakh 


57. Bhare Tariya Ma ,tedagee Rukh. 

Answer - Chingaree 


58. Teen God Dharatee Khade, Ek God Chale Agaash,bin Baadar Ke Paanee Barase,gunee Karau Bichaar. 

Answer - Kukoor 


59. Kariya Baila Baithe He, Laal Baila Bhaagat He. 

Answer - Aagee 


60. Haradee Ke Gopagaay Peetal Ke Lota,in Jaanahee Ela Ten Bendara Ke Beta. 

Answer - Bel 


61. Kas Re Parree Turee Tola Jar Aay He Ka,kas Re Mechharra Tura Mola Le Jaabe Ka . 

Answer - Rotee Au Bilee 


62. Naanakan Laeeka Raaja Sang, Baith Ke Bhaat Khaay. O Jootha La Raaja Khaay Ta, Beemaar Pad Jaay.. 

Answer - Maachhee 


63. Ek Baee Ke Du Lugara,ohoo Ma Okhar Paachhu Dahar Ughara. 

Answer - Maachhee 


64. Chaar Kunva Bina Paanee Ke,atthaara Chor Ek Raanee He. 

Answer - Keram Au Golee, 


65. Ek Than Ghar Ke Sunau Kahaanee ,karale Sangat Banaja Gyaanee. 

Answer - Pustakaalay 


66. Beech Tariya Ma,gobar Chota.

 Answer - Kachhuva 


67. Phool Phulay Ringee-chingee, Phar Pharay Lamadora. 

Answer - Munaga 


68. Ek Jhan Gareeb Jekhar Pet Ma Lakeer. 

Answer - Gahoon


69. Durug Ke Dokaree Paachhu Dahar Motaree. 

Answer - Mekara 


70. Gol Gol Dikhe Ma Laal,lugara Pahine Sau Pachaas. 

Answer - Gondalee

Share All This CG Paheli

👉 हमारे अन्य शायरी वेबसाइट में जाये - wWw.Whatsappindia.in/ 👈

2 Comments

Your SuggesTion is imporTant For Us, Thank You For CommenTing, We Will bE Able To Reply To Your CommenTs As Soon as Possible.
Regard.... Chhattisgarh.xyz

Post a Comment

Your SuggesTion is imporTant For Us, Thank You For CommenTing, We Will bE Able To Reply To Your CommenTs As Soon as Possible.
Regard.... Chhattisgarh.xyz

Previous Post Next Post